
Fren Balataları Arızaları - Soru-Cevap
Otomobillerdeki en önemli güvenlik aygıtı olan fren balatasının en temel görevlerini şu şekilde sıralamak mümkün:
Sabit sürtünme performansı,
Sürtünme katsayısının fren basıncı,
Hız ya da sıcaklıktan bağımsız olması,
Yüksek mekanik dayanıklılık,
Düşük gürültü seviyesi,
İklim koşullarından etkilenmemesi,
Düşük aşınma kapasitesi.
Fren balataları organik, seramik ve metal olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Çevreye duyarlı organik fren balataları görece daha sessiz olmaları ve sistemde daha az aşınma yaratmaları sebebiyle öne çıkıyor. Ancak organik olmaları sebebi ile metal olanlara kıyasla daha kısa ömürlü oluyor. Seramik fren balatası üretim açısından maliyetli olsa da düşük ses seviyesi ve hiçbir şekilde toz ve artık bırakmaması ile dikkat çekiyor. Metal fren balatası ise sıcağa ve zorlu şartlara dayanıklı olması sebebiyle en yaygın olan fren balatası çeşidi. Ancak diğer ikisine kıyasla çok daha gürültücü.
Uzun süreli yokuş inişlerinde frenlerdeki zamanla artan sesin sebebi nedir?
Rampa aşağı sürekli inişlerde ısınmaya bağlı olarak bazı yerli kalitesiz balatalarda bu tip ses görülür, balataların değişimi sorunu çözecektir.
Bir müddet bekleyen aracın ilk kalkışta veya geri vitese geçirince ötmesinin sebebi ne olabilir?
Bu sorunun da ana sebebi balatanın orijinal olmamasıdır, bunun yanı sıra el freninin kilitlenmesi ve bırakması esnasında ufak çaplı sürtünme meydana gelmesi normaldir.
Araç balatalarının değiştirilmesine rağmen 1-2 ay geçmeden tekrar bozulması ve pedalın düşmesinin sebebi nedir?
Aracınızda balata değişimi yapıldıktan en fazla 1 ay sonra tekrar fren ayarı yapılması zorunludur. Bu ayar yapılmasına rağmen aracınızdaki sorun devam ediyorsa mutlaka arka teker merkezinden hava alınması gereklidir. Hava çıkışı yaşanıyorsa çok büyük ihtimal arka teker merkezleri bozulmuş ve değişime mecburdur.
El freni lambasının ara ara yanıp sönmesi ya da tamamen yanık kalmasının sebebi ne olabilir?
El freni müşürü yada hidrolik haznesinde yağ miktarı ile ilgili sorun olma olasılığı yüksektir. Kapaktaki haznede bulunan sibop arızası da bu ışığın yanmasına sebep olabilmektedir.
Aracı çalıştırdıktan sonra 3-4 km ilerleyene kadar frene basıldığında arkadan kesik kesik ses gelmesinin sebebi nedir?
Bu sorunun sebebi genellikle sert balatalar (kalitesiz) ve arka merkez pistonlarıdır, bunların kotrolü yapıldığı takdirde sorun çözülecektir.
Fren balatalarının değiştirdikten sonra ses çıkarmasının sebebi ne olabilir?
Muhtemelen balataların alışma evresidir, bir süre sonra kesilecektir. Bu ses 3-4 gün içinde kesilmezse balatalar tekrar kontrol ettirilmelidir. Balatada asbest kullanımının yasaklanmasından sonra bazı markalarda bu tarz sorunlar meydana gelebilmektedir.
Frene uzun süre bastığımda Pedal aşağı kadar inmesinin sebebi nedir?
Arka fren ayarlarının tekrar yapılması gereklidir. Bu ayardan sonra fren şişer ve eski halini alır. Sıkıntı halen devam ediyorsa arıza muhtemelen ana merkezdedir. Bu kısmın sökülerek çaktırılması gereklidir.
Balata Spreyi kullanmak balatalara disklere zarar verir mi seslerin kesilmesini sağlar mı?
Bu tarz spreylerin etkileri çok nadir durumlarda faydalı olur ve muhtemelen geçicidir, fren ekipmanlarına herhangi bir zararı yoktur.